MGA Mersin Analiz Laboratuvarı | Gıda Analizleri

ANALİZLER

Gıda ve Yem Güvenliği İçin Hassas Analizler

Gıda endüstrisinde kalite standartlarını belirlemek için doğru, hızlı ve güvenilir analizler sunuyoruz. Müşteri taleplerine uygun olarak yaptığımız analizlerle, ürünlerinizin kalitesini ve güvenilirliğini artırarak müşteri memnuniyetini sağlamanıza yardımcı oluyoruz.

Gıda Analizleri

Sit consectetur adipiscing elit, sed do lorem ımplus et quies

Kalıntı Analiz Laboratuvarı

Pestisit (kalıntı )Analizi

Zirai ilaç kalıntıları (Pestisitler), zararlı organizmaların zararlarını azaltmak, bu organizmaları kontrol altına almak ya da engellemek amacıyla kullanılan maddelerden oluşan karışımlardır. Bu maddeler, dezenfektanlar, kimyasal bileşenler, antimikrobiyaller, virüsler, biyolojik ajanlar, bakteriler veya diğer araçlar olabilir. Pestisit kullanımı, ürünleri hastalık, zararlılar ve yabancı otların olumsuz etkilerinden korumak ve yüksek kalitede ürün elde etmek için önemli bir tarımsal mücadele yöntemidir.

Kimyasal pestisitler genellikle hedef organizmada seçici olmadıkları için diğer organizmalarda çeşitli hastalıklara neden olabilir ve hatta ölümcül olabilir. Bu pestisitlerin insanlar üzerinde de zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Kullanıldıkları canlıların tüketilmesiyle insanlarda yaygın hastalıklar ve istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Laboratuvarımızda 2 adet LC-MS/MS, 2 adet GC-MS/MS ve 1 adet GC-MS/MS headspace cihazları bulunmaktadır. Bu cihazlar kullanılarak yaş meyve ve sebze 750 ;tahıl,tahıl ürünleri ve yağlı tohum ürünlerinde toplam 600 etken madde analizleri hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Kalıntı Analiz Laboratuvarı

MGA Analiz Kalıntı Analiz Laboratuvarı’nda verdiğimiz Pestisit Analiz hizmetleri…

Ürün Grupları Ürün Katagorisi
Yüksek su içerikli ürünler Yumuşak çekirdekli meyveler
Sert çekirdekli meyveler
Diğer meyveler
Yumrulu sebzeler
Tohumlu sebzeler / kabaklar
Brassica sebzeleri
Yapraklı sebzeler ve taze otlar
Koçanlı ve saplı sebzeler
Taze baklagiller
Taze mantarlar
Kök ve yumrulu sebzeler
Yüksek asit ve yüksek su içerikli ürünler Turunçgiller
Küçük meyveler ve taneli küçük meyveler
Meyve posaları
Yüksek yağ ve çok düşük su içerikli ürünler,Yüksek yağ ve orta su içerikli ürünler Yağlı meyveler ve ürünleri
Ağaç yemişleri
Yağlı tohumlar
Ağaç yemişleri ve yağlı tohumların ezmeleri
Yüksek nişasta ve/veya protein ve düşük su ve yağ içerikli ürünler Kuru baklagiller/Baklagiller
Tahıllar ve ürünleri
Tahıl bazlı kompozit yemler dahil tahıllardan elde edilen ürünler

Ditiyokarbamat Analizi (Ditiyokarbamat Pestisitleri )

Dithiocarbamates (Maneb; Mancozeb; Metirem; Propineb; Thiram; Ziram dahil Dithiokarbamatlar; CS2 cinsinden).

Karbamat pestisitler, asetilkolin enzimini düzenleyen bir enzimin bozulmasına neden olarak sinir sistemini etkilerler. Bu grup, fungusit veya insektisit olarak kullanılan birkaç alt gruba ayrılır.

Pestisitlerin bilinçli ve denetimli kullanımı, özellikle tarımsal üretimde önemlidir. Bu maddelerin aşırı kullanımı, çevreye ve canlı organizmalara zarar verebilir, bu da tarımsal verimin azalmasına neden olabilir.

Kalıntı Analiz Laboratuvarı

Nitrat ve Nitrit Analizi

Özellikle insan sağlığına olumsuz etkileri nedeniyle, gıdalarda nitrat ve nitrit kullanımı sınırlandırılmış maddelerdir. Nitratın başlıca kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeler, beslenmemizde önemli bir yer tutar.

Ancak, yetiştirildikleri topraktaki azot miktarına bağlı olarak sebzelerdeki nitrat miktarı değişiklik gösterir. Azot miktarı fazla olan topraklarda yetiştirilen sebzeler, yüksek nitrat miktarına sahip olabilirler. Gıdalardaki nitrat ve nitrit seviyesinin artması halk sağlığı açısından önemli bir problem oluşturmaktadır. Bu nedenle bu bileşiklerin gıdalardaki konsantrasyonlarının izlenmesi gerekmektedir.Laboratuvarlarımızda ilgili yasal düzenlemelere ve standartlara uygun bir şekilde "Nitrit - Nitrat Analizi" yapılmaktadır.

Etanol Miktarının Belirlenmesi Analizi

Etil alkol tayini çalışmaları, özellikle alkollü içkilerin bileşimlerinin kontrolü, kalite ve güvenilirliğinin sağlanması amacıyla yapılmaktadır. Alkollü içkilerde, insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek, hatta ölümlere neden olabilecek zararlı maddelerin varlığını belirlemek de bu analizlerin bir hedefidir.

Laboratuvarlarımızda, başta rakı olmak üzere şarap, bira ve diğer alkollü içkiler, etil alkol analiz yöntemleri kullanılarak incelenir. Alkol ve alkollü içkilerin yasal düzenlemelere uygun üretilip üretilmediği, taklit ve sahtecilik yapılıp yapılmadığı, insan sağlığına uygun olup olmadığı, ileri analiz yöntemleri kullanılarak tespit edilmektedir. Kimyasal Laboratuvarımızda GC cihazı ile etil alkol (etanol) testi yapılmaktadır. Kalite kontrol amacıyla da sunduğumuz etil alkol (etanol) tanı ve tayini çalışmalarımızdan siz de faydalanabilirsiniz. Dünya genelinde kabul görmüş olan kriterler ve standartlar dikkate alınarak gerçekleştirilen test çalışmalarımız uzman ekiplerimiz tarafından kısa sürede tamamlanır. Sonucu tarafınıza bildirilir.

Metanol Miktarının Belirlenmesi Analizi

Son derece zararlı olan metil alkol, zehirli maddeler arasında öne çıkmaktadır. Bu maddenin çok az bir miktarı, canlılarda körlüğe ve hatta ölüme yol açabilir. Genellikle odun alkolü olarak bilinen metil alkol, özellikle maliyetinin düşük olması nedeniyle yasa dışı içki üretiminde sıkça kullanılmaktadır. Metil alkol, saf bir formda olduğunda alkole oldukça benzeyen hafif, keskin kokulu, uçucu ve renksiz bir madde halini alır.

Tam donanımlı ve son teknolojiye sahip laboratuvarlarımızda metil alkol testi yapılmaktadır. Kalite kontrol amacıyla sunulan metil alkol tayini çalışmalarımızdan faydalanabilirsiniz. Dünya genelinde kabul görmüş kriterlere ve standartlara uygun olarak gerçekleştirilen test çalışmalarımız, uzman ekiplerimiz tarafından kısa sürede tamamlanır ve sonuçlar tarafınıza bildirilir.

Tersiyer Bütil Alkol (TBA) Miktarının Belirlenmesi Analizi

Tersiyer Bütil Alkol (TBA), genellikle alkolün denatürasyon sürecinde kullanılan ve kaçak veya sahte içkilerde sıkça karşılaşılan bir maddedir. Bu denatüre edilmiş madde, tipik olarak kozmetik ve alkollerde kullanılacak etil alkollere eklenir.

Normal koşullarda, alkollü içkiler genellikle etil alkol (etanol) ile hazırlanır. Ancak, sahte içki üretiminde maliyetleri düşürmek ve daha fazla kar elde etmek amacıyla insan sağlığına büyük zarar verebilen metil alkol eklenmektedir. Kimyasal Laboratuvarımızda GC cihazı ile tersiyer bütil alkol testi yapılmaktadır. Kalite kontrol amacıyla da sunduğumuz tersiyer bütil alkol tanı ve tayini çalışmalarımızdan siz de faydalanabilirsiniz. Dünya genelinde kabul görmüş olan kriterler ve standartlar dikkate alınarak gerçekleştirilen test çalışmalarımız uzman ekiplerimiz tarafından kısa sürede tamamlanır. Sonucu tarafınıza bildirilir.

% Hacmen Alkol Miktarlarının Belirlenmesi Analizi

Dünya genelinde alkol üretimi ve tüketimi her geçen gün artmaktadır. Bu yüksek tüketim miktarları, alkollü içecek sektörünün değer kazanmasına neden olmuş ve tüketicilere sunulan her ürün belirli kalite testlerinden geçmek durumundadır.Özellikle alkollü içeceklerde belirtilen alkol miktarının doğrulanması ve alkolsüz içecek olarak pazarlanan ürünlerin analiz edilerek tüketicinin doğru bilgilendirilmesi açısından, % hacmen alkol tayini işlemi büyük önem taşımaktadır.

Alkol derecesi, 100 birimlik su ve alkol karışımındaki alkolün hacmen miktarını ifade eder. Kısacası, 45 derecelik alkol, 45 birim alkol ve 55 birim sudan oluşan bir çözeltiyi temsil eder.Hacmen alkol tayini, temel olarak şarap, bira, votka, rakı, alkolsüz içecekler ve meyve suları gibi içeceklerin içerdikleri alkol miktarının gravimetrik olarak ölçülmesine dayanmaktadır. Gravimetrik analizler, aranan bir maddenin örnekten saf bir bileşik olarak veya element olarak ayrılarak tartılması ile gerçekleştirilir. Bu süreç, içeceklerin kalite standardını sağlamak ve tüketicilere doğru bilgi sunmak adına büyük bir öneme sahiptir.

Gıdalarda Kükürtdioksit (SO2) Analizi

Gıdaların tüketiciye ulaşması sürecinde içeriğinin korunması ve raf ömrünün uzun olması amacıyla kullanılan geleneksel yöntemlerden biri, Kükürtdioksit (SO2) kullanımıdır.

Ancak, bu madde bazı durumlarda istenmeyen tat değişikliklerine ve gıdalardaki vitamin kayıplarına yol açabilir. Hatta bu durum, insan sağlığında çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle kuru kayısı, incir ve üzüm gibi gıdalarda Kükürtdioksit (SO2) miktarının belirlenmesi önemlidir. Bu madde, meyve ve sebzelerin kurutulması sırasında oluşan enzimatik veya enzimatik olmayan reaksiyonları kontrol altında tutmak, mikroorganizma artışını önlemek ve gıdanın depolama sürecini uzatmak amacıyla kullanılır.

Toplam Şekerin (İnvert Şeker Cinsinden) Belirlenmesi Analizi

Günlük yaşamda tüketilen yiyeceklerin %96'sı, şeker içeren ürünlerden oluşmaktadır. Şekerin moleküler yapısı ve ürün içindeki şeker miktarı, çeşitli analiz yöntemleri kullanılarak belirlenmektedir.

Meyve, sebze ve ürünlerinden elde edilen indirgen şeker ve sakkarozun toplamı, gıda maddelerinin toplam şeker içeriğini ifade eder. Şeker tayin işlemlerinde kullanılan tüm yöntemler, şekerlerin indirgen özelliklerine dayanmaktadır. Laboratuvarımızda invert şeker analizi yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC-RID) cihazı kullanılmaktadır. Kimyasal gıda analizleri kapsamında şeker bileşenleri olan sakkaroz, glikoz, fruktoz, laktoz ve maltoz tayini çalışmaları yapılmaktadır.

Patulin Analizi

Aspergillus ve penicillium küfleri tarafından üretilen ve insanlar, hayvanlar, bitkiler dahil olmak üzere bütün biyolojik yapıları zehirleyici etkiler gösteren bir mikotoksin olan patulin, özellikle elmalardaki çürük kısımlarda bulunmaktadır.

Aynı şekilde, şeftali, kayısı, erik, kiraz ve üzüm gibi meyvelerin çürük kısımlarında da patulin tespit edilebilmektedir. Bu mikotoksin, genellikle meyvelerin toplama, taşıma ve depolama aşamalarında darbe almış bölgelerinde daha yoğun olarak bulunmaktadır. Toksik özellikleri ve kanserojen potansiyeli nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü, gıda ürünlerindeki patulin miktarını sınırlamıştır. Bu kapsamda, meyve içeriği olan alkollü içeceklerde patulin kalıntısı tayini , laboratuvarımızda analiz edilmektedir.

Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin (B1+B2+G1+G2) Tayini

Mikotoksinler, yem ve gıdalarda fungus türleri tarafından sentezlenen metabolik ürünler olup, bunlarla beslenen havyan ve insanlarda mikotoksikozislere sebep olan toksik maddelerdir .

Aflatoksinler Aspergillus flavus, A. parasiticus ve A. nomius tarafından üretilen toksik metabolitlerdir. Aflatoksin B1, B2, G1, G2 olmak üzere başlıca 4 çeşit aflatoksin türü vardır. Bunların içinde en fazla toksik etkisi olan Aflatoksin B1’dir. Kimyasal Laboratuvarımızda yapmış olduğumuz Aflatoksin analizinde; AOAC gibi uluslar arası kaynaklardan elde edilmiş hızlı, güvenilir, kabul görmüş analiz metotlar ve yüksek basınçlı sıvı kromatografisiyle (HPLC) tayini gerçekleşmektedir.Uluslararası metotlara sahip laboratuvarlarımızda Aflatoksin tespiti, tahıl ve tahıl ürünlerinde, kuruyemişler, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen ürünler, kurutulmuş meyve ve sebzelerde, analiz edilmektedir.

MGA Mersin Analiz Laboratuvarı | Gıda Analizleri
Whatsapp
Merhaba, MGA Mersin Analiz Laboratuvarı olarak uzman ekibimizle sizlere en kaliteli analiz hizmetini sunmaktan onur duyarız. Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Bizimle İletişime Geçin!