Sit consectetur adipiscing elit, sed do lorem ımplus et quies
Pestisit (kalıntı )Analizi
Zirai ilaç kalıntıları (Pestisitler), zararlı organizmaların
zararlarını
azaltmak, bu organizmaları kontrol altına almak ya da engellemek amacıyla kullanılan
maddelerden
oluşan karışımlardır. Bu maddeler, dezenfektanlar, kimyasal bileşenler,
antimikrobiyaller,
virüsler, biyolojik ajanlar, bakteriler veya diğer araçlar olabilir. Pestisit kullanımı,
ürünleri hastalık, zararlılar ve yabancı otların olumsuz etkilerinden korumak ve yüksek
kalitede
ürün elde etmek için önemli bir tarımsal mücadele yöntemidir.
Kimyasal pestisitler genellikle hedef organizmada seçici olmadıkları için diğer
organizmalarda
çeşitli hastalıklara neden olabilir ve hatta ölümcül olabilir. Bu pestisitlerin insanlar
üzerinde de zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Kullanıldıkları canlıların
tüketilmesiyle
insanlarda yaygın hastalıklar ve istenmeyen durumlar meydana gelebilir.
Laboratuvarımızda 2
adet
LC-MS/MS, 2 adet GC-MS/MS ve 1 adet GC-MS/MS headspace cihazları bulunmaktadır. Bu
cihazlar
kullanılarak yaş meyve ve sebze 750 ;tahıl,tahıl ürünleri ve yağlı tohum ürünlerinde
toplam
600
etken madde analizleri hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
MGA Analiz Kalıntı Analiz Laboratuvarı’nda verdiğimiz Pestisit Analiz hizmetleri…
Ürün Grupları | Ürün Katagorisi |
---|---|
Yüksek su içerikli ürünler | Yumuşak çekirdekli meyveler |
Sert çekirdekli meyveler | |
Diğer meyveler | |
Yumrulu sebzeler | |
Tohumlu sebzeler / kabaklar | |
Brassica sebzeleri | |
Yapraklı sebzeler ve taze otlar | |
Koçanlı ve saplı sebzeler | |
Taze baklagiller | |
Taze mantarlar | |
Kök ve yumrulu sebzeler | |
Yüksek asit ve yüksek su içerikli ürünler | Turunçgiller |
Küçük meyveler ve taneli küçük meyveler | |
Meyve posaları | |
Yüksek yağ ve çok düşük su içerikli ürünler,Yüksek yağ ve orta su içerikli ürünler | Yağlı meyveler ve ürünleri |
Ağaç yemişleri | |
Yağlı tohumlar | |
Ağaç yemişleri ve yağlı tohumların ezmeleri | |
Yüksek nişasta ve/veya protein ve düşük su ve yağ içerikli ürünler | Kuru baklagiller/Baklagiller |
Tahıllar ve ürünleri | |
Tahıl bazlı kompozit yemler dahil tahıllardan elde edilen ürünler |
Dithiocarbamates (Maneb; Mancozeb; Metirem; Propineb; Thiram; Ziram dahil Dithiokarbamatlar; CS2 cinsinden).
Karbamat pestisitler, asetilkolin enzimini düzenleyen bir enzimin
bozulmasına neden olarak sinir sistemini etkilerler. Bu grup, fungusit veya insektisit
olarak
kullanılan birkaç alt gruba ayrılır.
Pestisitlerin bilinçli ve denetimli kullanımı, özellikle tarımsal üretimde önemlidir. Bu
maddelerin aşırı kullanımı, çevreye ve canlı organizmalara zarar verebilir, bu da
tarımsal
verimin azalmasına neden olabilir.
Nitrat ve Nitrit Analizi
Özellikle insan sağlığına olumsuz etkileri nedeniyle, gıdalarda
nitrat
ve
nitrit kullanımı sınırlandırılmış maddelerdir. Nitratın başlıca kaynağı olan yeşil
yapraklı
sebzeler, beslenmemizde önemli bir yer tutar.
Ancak, yetiştirildikleri topraktaki azot miktarına bağlı olarak sebzelerdeki nitrat
miktarı
değişiklik gösterir. Azot miktarı fazla olan topraklarda yetiştirilen sebzeler, yüksek
nitrat
miktarına sahip olabilirler. Gıdalardaki nitrat ve nitrit seviyesinin artması halk
sağlığı
açısından önemli bir problem oluşturmaktadır. Bu nedenle bu bileşiklerin gıdalardaki
konsantrasyonlarının izlenmesi gerekmektedir.Laboratuvarlarımızda ilgili yasal
düzenlemelere
ve
standartlara uygun bir şekilde "Nitrit - Nitrat Analizi" yapılmaktadır.
Etil alkol tayini çalışmaları, özellikle alkollü içkilerin
bileşimlerinin
kontrolü, kalite ve güvenilirliğinin sağlanması amacıyla yapılmaktadır. Alkollü
içkilerde,
insan
sağlığını olumsuz etkileyebilecek, hatta ölümlere neden olabilecek zararlı maddelerin
varlığını
belirlemek de bu analizlerin bir hedefidir.
Laboratuvarlarımızda, başta rakı olmak üzere şarap, bira ve diğer alkollü içkiler, etil
alkol
analiz yöntemleri kullanılarak incelenir. Alkol ve alkollü içkilerin yasal düzenlemelere
uygun
üretilip üretilmediği, taklit ve sahtecilik yapılıp yapılmadığı, insan sağlığına uygun
olup
olmadığı, ileri analiz yöntemleri kullanılarak tespit edilmektedir. Kimyasal
Laboratuvarımızda
GC cihazı ile etil alkol (etanol) testi yapılmaktadır. Kalite kontrol amacıyla da
sunduğumuz
etil alkol (etanol) tanı ve tayini çalışmalarımızdan siz de faydalanabilirsiniz. Dünya
genelinde
kabul görmüş olan kriterler ve standartlar dikkate alınarak gerçekleştirilen test
çalışmalarımız
uzman ekiplerimiz tarafından kısa sürede tamamlanır. Sonucu tarafınıza bildirilir.
Son derece zararlı olan metil alkol, zehirli maddeler arasında öne
çıkmaktadır. Bu maddenin çok az bir miktarı, canlılarda körlüğe ve hatta ölüme yol
açabilir.
Genellikle odun alkolü olarak bilinen metil alkol, özellikle maliyetinin düşük olması
nedeniyle
yasa dışı içki üretiminde sıkça kullanılmaktadır. Metil alkol, saf bir formda olduğunda
alkole
oldukça benzeyen hafif, keskin kokulu, uçucu ve renksiz bir madde halini alır.
Tam donanımlı ve son teknolojiye sahip laboratuvarlarımızda metil alkol testi
yapılmaktadır.
Kalite kontrol amacıyla sunulan metil alkol tayini çalışmalarımızdan
faydalanabilirsiniz.
Dünya
genelinde kabul görmüş kriterlere ve standartlara uygun olarak gerçekleştirilen test
çalışmalarımız, uzman ekiplerimiz tarafından kısa sürede tamamlanır ve sonuçlar
tarafınıza
bildirilir.
Tersiyer Bütil Alkol (TBA), genellikle alkolün denatürasyon sürecinde kullanılan ve
kaçak
veya
sahte içkilerde sıkça karşılaşılan bir maddedir. Bu denatüre edilmiş madde, tipik olarak
kozmetik ve alkollerde kullanılacak etil alkollere eklenir.
Normal koşullarda, alkollü içkiler genellikle etil alkol (etanol) ile hazırlanır. Ancak,
sahte
içki üretiminde maliyetleri düşürmek ve daha fazla kar elde etmek amacıyla insan
sağlığına
büyük
zarar verebilen metil alkol eklenmektedir. Kimyasal Laboratuvarımızda GC cihazı ile
tersiyer
bütil alkol testi yapılmaktadır. Kalite kontrol amacıyla da sunduğumuz tersiyer bütil
alkol
tanı
ve tayini çalışmalarımızdan siz de faydalanabilirsiniz. Dünya genelinde kabul görmüş
olan
kriterler ve standartlar dikkate alınarak gerçekleştirilen test çalışmalarımız uzman
ekiplerimiz
tarafından kısa sürede tamamlanır. Sonucu tarafınıza bildirilir.
Dünya genelinde alkol üretimi ve tüketimi her geçen gün
artmaktadır. Bu
yüksek tüketim miktarları, alkollü içecek sektörünün değer kazanmasına neden olmuş ve
tüketicilere sunulan her ürün belirli kalite testlerinden geçmek durumundadır.Özellikle
alkollü
içeceklerde belirtilen alkol miktarının doğrulanması ve alkolsüz içecek olarak
pazarlanan
ürünlerin analiz edilerek tüketicinin doğru bilgilendirilmesi açısından, % hacmen alkol
tayini
işlemi büyük önem taşımaktadır.
Alkol derecesi, 100 birimlik su ve alkol karışımındaki alkolün hacmen miktarını ifade
eder.
Kısacası, 45 derecelik alkol, 45 birim alkol ve 55 birim sudan oluşan bir çözeltiyi
temsil
eder.Hacmen alkol tayini, temel olarak şarap, bira, votka, rakı, alkolsüz içecekler ve
meyve
suları gibi içeceklerin içerdikleri alkol miktarının gravimetrik olarak ölçülmesine
dayanmaktadır. Gravimetrik analizler, aranan bir maddenin örnekten saf bir bileşik
olarak
veya
element olarak ayrılarak tartılması ile gerçekleştirilir. Bu süreç, içeceklerin kalite
standardını sağlamak ve tüketicilere doğru bilgi sunmak adına büyük bir öneme sahiptir.
Gıdaların tüketiciye ulaşması sürecinde içeriğinin korunması ve raf
ömrünün
uzun olması amacıyla kullanılan geleneksel yöntemlerden biri, Kükürtdioksit (SO2)
kullanımıdır.
Ancak, bu madde bazı durumlarda istenmeyen tat değişikliklerine ve gıdalardaki vitamin
kayıplarına yol açabilir. Hatta bu durum, insan sağlığında çeşitli rahatsızlıklara neden
olabilir. Özellikle kuru kayısı, incir ve üzüm gibi gıdalarda Kükürtdioksit (SO2)
miktarının
belirlenmesi önemlidir. Bu madde, meyve ve sebzelerin kurutulması sırasında oluşan
enzimatik
veya enzimatik olmayan reaksiyonları kontrol altında tutmak, mikroorganizma artışını
önlemek
ve
gıdanın depolama sürecini uzatmak amacıyla kullanılır.
Günlük yaşamda tüketilen yiyeceklerin %96'sı, şeker içeren
ürünlerden
oluşmaktadır. Şekerin moleküler yapısı ve ürün içindeki şeker miktarı, çeşitli analiz
yöntemleri
kullanılarak belirlenmektedir.
Meyve, sebze ve ürünlerinden elde edilen indirgen şeker ve sakkarozun toplamı, gıda
maddelerinin
toplam şeker içeriğini ifade eder. Şeker tayin işlemlerinde kullanılan tüm yöntemler,
şekerlerin
indirgen özelliklerine dayanmaktadır. Laboratuvarımızda invert şeker analizi yüksek
performanslı
sıvı kromatografisi (HPLC-RID) cihazı kullanılmaktadır. Kimyasal gıda analizleri
kapsamında
şeker bileşenleri olan sakkaroz, glikoz, fruktoz, laktoz ve maltoz tayini çalışmaları
yapılmaktadır.
Aspergillus ve penicillium küfleri tarafından üretilen ve insanlar,
hayvanlar, bitkiler dahil olmak üzere bütün biyolojik yapıları zehirleyici etkiler
gösteren
bir
mikotoksin olan patulin, özellikle elmalardaki çürük kısımlarda bulunmaktadır.
Aynı şekilde, şeftali, kayısı, erik, kiraz ve üzüm gibi meyvelerin çürük kısımlarında da
patulin
tespit edilebilmektedir. Bu mikotoksin, genellikle meyvelerin toplama, taşıma ve
depolama
aşamalarında darbe almış bölgelerinde daha yoğun olarak bulunmaktadır. Toksik
özellikleri ve
kanserojen potansiyeli nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü, gıda ürünlerindeki patulin
miktarını
sınırlamıştır. Bu kapsamda, meyve içeriği olan alkollü içeceklerde patulin kalıntısı
tayini
,
laboratuvarımızda analiz edilmektedir.
Mikotoksinler, yem ve gıdalarda fungus türleri tarafından
sentezlenen
metabolik ürünler olup, bunlarla beslenen havyan ve insanlarda mikotoksikozislere sebep
olan
toksik maddelerdir .
Aflatoksinler Aspergillus flavus, A. parasiticus ve A. nomius tarafından üretilen toksik
metabolitlerdir. Aflatoksin B1, B2, G1, G2 olmak üzere başlıca 4 çeşit aflatoksin türü
vardır.
Bunların içinde en fazla toksik etkisi olan Aflatoksin B1’dir. Kimyasal
Laboratuvarımızda
yapmış
olduğumuz Aflatoksin analizinde; AOAC gibi uluslar arası kaynaklardan elde edilmiş
hızlı,
güvenilir, kabul görmüş analiz metotlar ve yüksek basınçlı sıvı kromatografisiyle (HPLC)
tayini
gerçekleşmektedir.Uluslararası metotlara sahip laboratuvarlarımızda Aflatoksin tespiti,
tahıl ve
tahıl ürünlerinde, kuruyemişler, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen ürünler,
kurutulmuş
meyve ve sebzelerde, analiz edilmektedir.
© 2023 Dora Bilişim Teknolojileri DBT Tüm Hakları Saklıdır.